2019. szeptember 7., szombat

Magas - Tátra a lengyel és a szlovák oldalról

Talán 5-6 éve, hogy megláttam egy-egy szép képet a Magas - Tátráról és azóta nagy vágyam volt, hogy eljussak oda, ami szerencsére nem tűnt sosem lehetetlennek, hiszen néhány száz kilométerre helyezkedik el csupán. A kérdés már csak az volt, hogy a lengyel, vagy a szlovák oldalra szeretnék-e eljutni, amire végülis volt 5 évem, hogy eldöntsem. A vége az lett, hogy mindkét oldalt meglátogattuk.

A szállásunk 3 éjszakára Zakopanéban volt, tehát itt volt az úgynevezett "bázisunk". 

Hogyan is válasszunk szállást? Nekem 2 feltételem volt:

  • legyen reggeli, és
  • panorámás kilátás legyen a szobából.
A reggeli finomságát nehéz lenne képernyőn keresztül átadni, de a szoba panorámáját annál könnyebb.

A szobához tartozó erkély és kilátás, Zakopane

Volt egy kis 2 fős terasz is a szobához, ahonnan esténként egy jó lengyel sör mellett néztük végig az utolsó fényeket. 

A szobából látható volt a Giewont is, Zakopane

Bár távolságban nincs túl messze Zakopane Budapesttől, de időben nem kevés, és eléggé letudja szívni az embert a vezetést, ezért első nap csak a Gubalówka-ra autóztunk fel, ahol szépen el is áztunk.

Kilátás a Gubalówka-ról, Zakopane
Második nap egy 12 kilométeres túra következett, ami nem tűnhet soknak, de amilyen köveken kellett végigmenni, hogy elérjünk a Tengerszemet, ami egy gleccsertó 1580 méter magasan. 

Fotós szelfi a Tengerszemen, Zakopane
Ilyen, vagy ennél kellemetlenebb utakon kellett 12 km-t túrázni, Zakopane

Ezt kipihenve a harmadik napon csak Zakopanét fedeztük fel, tehát főképp pihenéssel telt a nap, de azért este átautóztunk a Zab nevezetű faluba, ahonnan egy kis domboldalról néztük a naplementét. 

Zab település dombjairól a Magas-Tátra

Utolsó nap, miután megettük a reggelit és kijelentkeztünk a szállodából útba ejtettük nem kis kitérővel a szlovák oldalon található Csorba-tavat, valamint innen feltúráztunk a Poprádi-tóhoz is. Az idő csodaszép volt, de ez azzal járt együtt, hogy nagyon meleg volt. Mindezek ellenére egy ismét egy bakancslistás helyre sikerült eljutni, ahova bármikor szívesen visszamennék. 

Csorba-tó 
Poprádi-tó



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése