2011. október 3., hétfő

Airbus A-380 Superjumbo

A hétvégén először járt Ferihegyen egy Airbus A-380as repülőgép, amit a legnagyobb repülőnek mondhatunk, ha csak az utasszállítókat nézzük. Ferihegyre valószínűleg nem fog egyhamar menetrendszerinti járatként jönni, mivel nem teljesen alkalmas a reptér a gép fogadására, a mostani járat egy bemutatóút részeként volt itt. Ebből a típusból jelenleg 56 darab áll rendelkezésre, ám a kereslet rá, ennek többszöröse, tehát bevállt típusnak mondható. Ferihegyen több ezren várták, hogy megérkezzen, amin igencsak csodálkoztam, párszáz emberre gondoltam összesen, hogy ott lesznek. Fél egy környékén már a mellettem lévők figyelték, hogy mikor száll le és folyamatosan mondták, hogy milyen magasan jár épp. Ezidőben már lehetett látni a messzeségben, ahogy megy ráfordulni a kifutópályára, természetesen ez a táv több 10, esetleg 100 kilométerekben értendő. Majd a fák mögül (spotterdombról így lehetett látni) feltűnt a gépóriás.

Nagyobb méretért katt a képre


Ekkor már tükörcsapódások ezrei nyomtak el minden hangot, kivéve a gépét, bár méretéhez képest nagyon halk, persze nem kell attól félni, hogy mögöttünk lopózva kerekeivel megmasszírozza a hátunkat, az okból hogy nem halljuk, a közeledését, viszont más gépekhez viszonyítva nem hangos gép.


 Leszállás után irány a 13as pálya, szerencsére a többiekhez képest elég hamar odataláltunk, így a cargodombról az első sorból láthattuk a gép felszállását, amire persze kellett várni 1-2 órát. Addigis figyelmesen néztük, ahogy a kifutó pálya körül keringenek a biztonságiak, akik elküldték az embereket, akik nekitámaszkodtak a kerítésnek, vagy éppen kergették az esti madárleveshez valót.


 Majd egyszercsak megmozdult a távolban a szörny, a kifutópálya felé vezető úton sikerült lekapni egy másik gép mellett, amin látszik a gép mérete, hogy mégis mekkora. (A képminőség a kivágásnak és a levegő izzásának köszönhető, nagyobb képért katt rá)


Az elindulás megcsodálását sajnos egy tető korlátozta, de azért még innen is elég sokat láttunk a superjumboból, főleg hogy felszállás után még tett egy kört és a kifutópálya felett repülve megmutatta magát egyszer, majd továbbment.






Érdemes volt kilátogatni erre a kivételes alkalomra, nem mindennap látni ekkora jószágot. Kinézetre sem lehet panasz a gépre, bár szemből úgy néz ki, mint egy kullancs, sajnos erről nem tudok saját képet mutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése