2018. június 17., vasárnap

Mennyibe kerül egy kéthetes Amerikai utazás?

Talán 6-7 éve már, hogy megfogalmazódott bennem egy amerikai körutazás gondolata, de akkoriban még teljesen elérhetetlennek tűnt számomra. Abban az időben, hozzávetőlegesen 1 millió forintba került volna egy főre, ami nem egy olcsó mulatság, ehettem volna csak parizeres zsemlét egy évig, akkor sem jött volna össze rá. Ahogy változik a világ, egyre elérhetőbbé válnak a repülőjegyek, szállások és az autóbérlés árai amik egy amerikai utazás teljes költségének jelentős részét teszik ki. Tekintve, hogy mindenkinek mások a preferenciái, így ebben a posztban kirészletezve azt írnám le, hogy mi mennyibe kerül Amerikában és nem azt, hogy egy 2 hetes utazásért csak az egyik, vagy mindkét vesédet értékesíteni kell-e.

Amerikai utazás - ma már elérhetőbb egy körutazás, mint régebben
Kezdjük az egyik legnagyobb és legfontosabb tétellel, a repülőjeggyel. A LOT lengyel légitársaság több amerikai célpontot is kínál, akár átszállással, akár közvetlenül Budapestről. Közvetlenül elérhető New York és Chicago, Varsói átszállással pedig Los Angeles is. A legjobb áron Los Angelesbe 135 ezer forintért tudunk eljutni, ha ezek a jegyek elfogynak, akkor pedig 170-200 ezer forintig mennek fel az árak. Nekünk nagyjából fél évvel az utazás előtt lefoglalva, 169 ezer forintba került az oda-vissza út mindennel együtt. San Franciscoba a Turkish Airlines nyújtott kedvező jegyeket, 150-160 ezer forintos áron, de hasonló árkategóriában láttunk jegyeket még több légitársaságnál is.

A repülőjegyek már 130 ezer forinttól elérhetőek
Ha a repülőjegyet letudtuk, tehát fixálódott az amerikai utazás dátuma elkezdhetünk autókat nézni. Szép dolog a társadalmi felelősségvállalás, főleg ha a bolygónkról van szó, de higgyétek el, senki nem szeretne Amerikában tömegközlekedéssel utazni, hacsak nem egy nagyvárosban tölti a teljes nyaralást. Az autóbérlés sohasem egyszerű, általában megpróbálnak még egy-két gombot levarrni az emberről, de eddigi tapasztalataink szerint az USA más, ott olyan nagy üzemben megy az autóbérlés, hogy nem fognak 1-1 apró horpadáson fennakadni. Na de mennyibe kerül egy autó 2 hétre?

Nagyméretű SUV 2 hétre 200 ezer forintból biztosítással
Ajánlom a közvetítő oldalakat autóbérléshez, mert sokkal olcsóbban bérelhetsz, mint közvetlenül a kölcsönzőtől. Mi a VIPCars-on keresztül foglaltunk, ahol a bérlési költségbe benne volt a CDW, vagyis a Collison Damage Wave, ami talán a cascohoz hasonlít a legjobban. Eredetileg egy Toyota RAV4, vagy hasonló, tehát középméretű SUV-t béreltünk volna, de a helyszínen kiderült, hogy négyen, négy nagy bőrönddel nem fogunk beférni, ezért rábeszéltek egy nagyobb autóra, amit abszolút nem bántunk meg. A középkategóriás SUV ára egyébként 110 ezer forintra jött ki 15 napra, amibe ugye már van “casco”. Ezt 4 felé elosztva nem egy eget verő költség, de ha a nagyobb kategóriát választjuk az is megvan nagyjából 200 ezer forintból. Milyen extra költségek fordulhatnak még elő? 25 év alatti sofőrök esetén felárat kell fizetni, valóban borsos 25 dollárt (azaz kb 6500 forintot) naponta, cserébe minden további vezetőre érvényes. Mi kötöttünk road assistantot, ami napi 7 dollár volt, és defekt, vagy a kulcs elhagyása esetén nyújtott volna megoldást. Ha a kocsi megvan már csak itatni kell és mehet is. Ha a repülőről leszállás közben nem sikerült volna elég kerozint lecsapolni a gépből, ne bánkódjunk, mert Amerikában híresen olcsó az üzemanyag, ami részben igaz, részben pedig nem. Nem tankolunk kint sem fillérekért, de jóval olcsóbban, mint itthon. A benzin gallonkénti ára 3 és 5 dollár közt volt, de inkább a 3-hoz volt közelebb, ha valamit mondani kellene, akkor 3,5 dollárt lőném be az átlagnak. Ez azt jelenti, hogy egy liter benzin 235 forintba került. A mi tulkunk, ahogy Winkler Róbert fogalmazott még az Audi Q7-es megjelenésekor az ilyesfajta autókra, 12 litert fogyasztott átlagban, persze szerettük volna inkább az amerikai ipart támogatni, ezért egy Ford Explorert béreltünk, de a forma ugyanaz volt. Ilyen árak és fogyasztás mellett körülbelül 200 ezer forintra jött ki az üzemanyag költség, de ehhez kellett 7500 kilométert mennünk, ami rengeteg. Természetesen minden autós költség 4 felé oszlott, így máris maradt mit elverni a vegasi kaszinókban.  

235 forint/liter üzemanyag ár átlagosan
Harmadik nagy költséget a szállások jelentették. Nem feltétlen azért nagy költség, mert kint minden sokkal drágább, hanem mert 15 éjszakát töltöttünk kint és ennyi idő még a Balatonon is vékonyítja a pénztárcát. Mielőtt belemennék, hogy mennyibe is fájt 15 éjszaka, leírnám hogy hogyan kerestünk szállásokat. Megvolt, hogy melyik nemzeti parkokat, látványosságokat és városokat akarjuk megnézni, és hogy mely napokon, így földrajzilag el tudtuk helyezni merre kell szállást foglalnunk. Először megnéztük, hogy a környéken mennyibe kerül 4 főnek, 2 külön szoba, majd megnéztük, ugyanezt csak 1 szobára. Kétféle árpolitikát figyeltünk meg, vagy a szobának volt egy ára, vagy a személyeknek. Ahol a személyeknek, ott nyílván a külön szobát választottuk a kényelem miatt, ahol a szobának volt ára, ott pedig négyen voltunk együtt. A nem part menti motelek (legalább 300 mérföldre az óceántól) jellemzően 4-7 ezer forintba kerültek egy főre, a part mentén magasabb, 7-10 ezer forint volt egy éjszaka per kopf. Az első napi szállástörlésünk miatt a 14 éjszakáért 120 ezret fizettünk fejenként, amibe sok helyen a reggeli is benne volt. Lehetett volna olcsóbb is, de ezeket a szállásokat éreztük úgy, hogy ennél lejjebb nem szeretnénk adni, tisztaság és elhelyezkedés tekintetében. Mutatnék néhány szállás példát:



Szállások 7-9 ezer forint/nap áron
Ezeket a költségeket már előre tudtuk, de amit abszolút nem, az az, hogy belépőkre és étkezésre mennyit fogunk költeni. A nemzeti parkokba létezik éves belépő, ami autóra szól és 4 személyre, ennek költsége 80 dollár, tehát fejenként 5 ezer forint. Voltak állami parkok és egyéb helyek ahova nem volt érvényes, belépőkre ezen kívül személyenként nagyjából 30-40 ezer forintot költöttünk, amiből az egyik nagyobb költség az Antelop Canonyba a behopp volt, 10 ezer forint. 

És mennyiért tudsz naponta étkezni Amerikában? Nagyjából amennyiért jól esik. Többször voltunk Walmartban, ahol bevásároltunk chipsből, ropiból és kekszekből, mivel ezek olcsók és nem romlanak meg. Kedvencünk a “magic ropi” volt, amit akárhogy ettünk, négyen 3 nap alatt sikerült elpusztítani. Ezen kívül legtöbbször gyorskajáldákban ettünk, de a mekinél azért igényesebbekben. A Taco Bellben 3 kis taco, ami egy étkezésre bőven elég volt, 2, vagy 3 dollárba került, tehát maximum 750 forintért jól laktunk. Sokat voltunk még Wendy’s-ben, ami bár drágább volt, de nem megfizethetetlen. 7 dollár egy hamburger menü, amihez ital is jár, 2 és fél dollár egy 10 darabos nuggets, ami például itthon drágább. Természetesen nem maradhatott el a Subway sem, ahol a 30 centis szendvics 6-10 dollárba került, és válaszhattál vagy 5 féle bagettből. 

Étkezés napi 5-6000 forintból
Érdemes kihasználni a hipermarketek olcsó árait


Egyéb kiadások is terhelik persze a pénztárcát, ilyen például az utasbiztosítás. Aprónak nem mondható, mi az Allianznál kötöttük, 20-25 ezer forintba került a két hét, egy főre. Bár Amerikába Magyarországról vízummentesen lehet utazni, de szükséges ESTA-t igényelni elektronikus formában, aminek az ára nagyjából 3500 forint. A drón regisztrálásáért 5 dollárt kellett fizetni.


Összegzés

Ha valaki egyénileg tervez az USA-ba menni, akkor a következő költségek alapján egy nagyon jó becslést kaphat arról, hogy mennyi pénzzel is készüljön. Megemlíteném, hogy költségek szempontjából a legjobb ha négyen mentek, főképp az autóbérlés és szállások szempontjából, de egy ilyen hosszú úton a társaság is nagyon fontos. Íme a költségek egy főre:

Repülőjegy: 135-170 ezer forint oda-vissza, mindennel együtt
Szállás: átlag napi 7-9 ezer forint/fő/éj
Autóbérlés: 200 ezer forint: ez 4 főre osztódik, prémium kategóriás SUV, biztosítással
Üzemanyag: 200 ezer forint: nagyon nagy körutazás esetén (7-8000 km), nagyméretű SUV-val, szintén 4 főre osztódik
Belépők: 30-50 ezer forint
Étkezés: 5-6000 forint/nap
Biztosítás+ESTA kérelem: 25 ezer forint

Elmondható, hogy egy személyre leosztva egy 2 hetes amerikai körutazás bő 500 ezer forintból kijöhet, ami néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, hiszen nagyjából dupla ennyibe került volna ugyanez a körút.

Ha tetszett a poszt, olvasd el a többi Amerikai utazás bejegyzést is:

Amerikai utazás 1. - Repülés, autóbérlés, érdekességek
Amerikai utazás 2. - Los Angelestől Sedonáig
Amerikai utazás 3. - Grand Canyon, Zion, Antelop Canyon, Monument Valley, Navajo Bridge

Valamint nézd meg az Amerikai utazásról készült kisvideót:

https://vimeo.com/271697573

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése