2013. május 8., szerda

Audi A8 Hybrid

Pár napja volt szerencsém az ingolstadtiak környezetbarát luxus bálnájáról az Audi A8 Hybridről készíteni pár képet és kipróbálni.



A négykarikás bálnát egy 4 hengeres, 2 literes benzines motor -mely 245 lóerő leadására képes- mellett egy 54 lóerős villanymotor hajtja. A benzines és villanymotor össznyomatéka 480 Nm, melyet egy 8 fokozatú automata váltón keresztül ad át. A motor -az Audinál megszokott- első kerekeket hajtja meg.


A képeken keresztül nem érződik, hogy mekkora teremtményről is van szó, ám élőben jól érzékelhető volt, az autóemelő oszlopai között éppen hogy csak elfért. Egy ekkora autóban úgy gondolja az ember, hogy hatalmas csomagtartó van, ami igaz is az A8-ra, de nem a hybridre, ugyanis a csomagtartóban kaptak helyet az akkumulátorok, melyek a csomagtartó nagy részét elfoglalják.


Aki nem akarja, az is megtudja, hogy ez bizony hybrid Audi, mivel tele van ezzel a felirattal az autó, a matricázás mellett krómbetűkkel is kivan rakva a kocsi oldalára és hátuljára.


Több üzemmódközül is lehet válogatni, ami a hajtást illeti, az egyik üzemmód, hogy csak az elektromotort használja az autó, ám ekkor néhány kilométer megtétele után teljesen lemerülnek a csomagtartóban elhelyezett akkumulátorok. A normál utcaira hangolt üzemmód -valószínűleg az esetek 90%ban ezt használja, aki ilyen autót vesz- egy takarékos villany és benzinmotor kombinációját adja, ekkor enyhe gyorsításkor csak a villanymotor hajt, majd bekapcsolódik a belsőégésű erőforrás is.


Menet közben lehetőség van vitorlázásra is, mely enyhe lejtőn és egyenes úton jöhet létre állandó sebességnél, ekkor csak a villanymotor hajtja a bálnát, a benzinmotor nem vesz részt benne, viszont nem is áll le, csak az alapjáratot tartja. Az autó az ilyen takarékossági megoldások mellett képes 8 literrel is eljárni 100 km-en, ami egy 2 tonna körüli luxusautótól nagyon jó eredmény.