2014. szeptember 22., hétfő

Csepeli Szabadkikötő - Gabonatárház

A mai nap nyílt napot tartottak a Szabadkikötőben lévő gabonaraktárban, amire egy regisztráció után jómagam is hivatalos voltam. A tárházban lehet ömlesztett és zsákárut is tartani, mindkettőt tudják kezelni. Az ömlesztett áruknál legfontosabb szerepet a gravitáció kapja, mivel először a felső szinten lévő sílókba vonják fel ahonnan attól függően melyik részbe akarják eltárolni, futószalagon továbbítják és vezetik el. Északi és déli oldal 90-90, együtt értelemszerűen 180 tonna árut tud felvonni óránként. Előfordul hogy csak azért veszik igénybe a cégek a raktár szolgáltatásait, hogy átszellőztessék a gabonát. 






A nagyjából 2 órás "túra" alatt felmentünk a 13-ik, vagyis a legfelsőbb szintre, ahol csodás kilátás tárult elénk. Nyílván gazdasági okokból ez a tető is ki van adva a különböző cégeknek, hogy saját antennájukat működtethesség innen. 






További képek megtekinthetők a www.lugosifoto.hu weboldalamon. 

2014. szeptember 18., csütörtök

Állatkert és Holnemvolt Park

Általában minden évben kiszoktam menni a budapesti állatkertbe, mivel folyamatosan dolgoznak rajta, mindig van valami változatosság, és nem utolsó sorban pár óra nyugalmat is jelent az embernek.


 Az idén viszont a szokásosnál nagyobb változtatás történt, hiszen az állatkert megkapta a volt vidámpark területét is. Ennek a neve lett Holnemvolt Park. Nevét elég egyszerű kitalálni miből kapta, jópár játékot megtartottak a vidámpark idejéből, köztük legfontosabb talán a régi, fa hullámvasút és a körhinta. Emellett még egy-két kisebb játék és a mesecsónak maradt meg. 



Ezek most zsetonért cserébe kipróbálhatóak, a hullámvasúton mi is mentünk egy menetet, annak 2 zseton az ára, ami 400 forintot jelent, amit bőven megér, visszarepít minket az időben. Személy szerint amit nagyon sajnálok az az óriáskerék, ennek lebontását nem tudom, hogy technika vagy gazdasági tényezők befolyásolták-e, de mára már nem élvezhetjük róla a csodás budapesti panorámát. 



Látszik még hogy ez a terület alig egy éve van az állatkert kezében, bár állatok vannak, de mivel növénykertet is belefoglalják a névbe, így a zöldes részeket hiányoltam, bár nyílván ez idővel változni fog.