2018. február 18., vasárnap

Kowalsky meg a Vega - Aréna 2018.02.17.

Kowáék tegnap tartották az első Papp László arénás koncertjüket, amely a zenekar fennállásának 15-ik évfordulójára esett. Az Aréna nem kicsi, ellenben nagy. Befogadóképessége 12 ezer fő, ami meg is telt a Kowalsky meg a Vega koncerten. Csak hogy képben legyünk mennyi is 12 ezer ember: például Albertirsa, Bicske, vagy Körmend népessége is nagyjából ennyi főt tudhat magáénak. Mondhatjuk tehát, hogy egy városnyi ember gyűlt össze. A koncert 20:30-kor kezdődött, de a munkálatok már hajnalban elkezdődtek.

Papp László Budapest Sportaréna - Kowalsky meg a Vega koncert
Én délelőtt 9-re értem az Arénába, akkora színpad már állt, viszont az időigényesebb része, a fény és hangtechnika összeszerelése még hátra volt. A legtöbben nem is tudják, hogy mennyi munka egy koncertre felkészülni, már ami a technikai részét illeti. Mindennek rendben kell lennie, minden lámpának megfelelően kell világítania, minden hangfalnak tökéletesen kell szólnia. Ez hatalmas szervezést és szakértelmet igényel. Sajnos nem lehet megtenni, hogy a fellépés előtt már napokkal elkészül a színpad, ebből adódóan a nagy napon nincs mit tenni, sietni kell, és keményen dolgozni. Aki azt gondolja, hogy a színpad építés laza munka az nem emelt még 50-100 kilós hangfalakat két méter magasra. Ez bizony egy kemény, jó fizikai erőnlétet és tudást igénylő munka. Legközelebb ha bárki koncerten jár, gondoljon bele, hogy hány ember munkája is van a produkcióba. Nekem, mint logisztikai mérnöknek, egy koncertben sokkal izgalmasabb megtapasztalni és látni azt a szervezettséget, ahogy az egész színpad és létesítmény a semmiből fél nap leforgása alatt összeáll egy kerek egésszé.

A fény- és hangtechnika építése
Az egyetem mellett két évig gitártechnikusként jártam a zenekarral az országot, és bekell valljam, ez egy olyan munka amire az ember örökre emlékezni fog. Mindamellett, hogy nagyon keményen kell dolgozni, van egy feelingje az egésznek. Olyan dolgot csinálsz, ami fontos, és a koncerten látod az eredményét, hiszen részese voltál a felépítésében. Közben pedig megtanulsz olyan dolgokat, hogy mennyire is fontos a csapatszellem és a csapatmunka.

Fénytechnika
Ahogy említettem, rengetegen voltak a koncerten, és ez jól látszik a fotókon is. Végre volt alkalmam kipróbálni, hogy mit is lehet kihozni egy profi széleslátószögű objektívből. Ahhoz, hogy minden néző rajta legyen egy képen, ez egy kihagyhatatlan kellék.

Kowalsky meg a Vega - Aréna 
Kowalsky meg a Vega - Aréna


 A koncert remekre sikeredett, a sok szám az új lemezről került fel a tracklistára, amit a közönség jórésze már fejből énekelt.
Kowalsky meg a Vega - Aréna
Kowalsky meg a Vega - Aréna
Kowalsky meg a Vega - Aréna


Elhangoztak persze a régi klasszikusok is, mint például a sokak nagy kedvence, Otthon édes otthon. A koncert végén konfettieső volt, amit a fotós árokból örökítettem meg, majd a közönséggel közös kép következett.
Kowalsky meg a Vega - Aréna

Kowalsky meg a Vega - Aréna