2018. március 18., vasárnap

Tarnai pihenő - Magyarország kirándulás

Telkitől nem messze, Budakeszi irányába van egy gyöngyszem, amit sokan nem is ismernek, ez pedig a Tarnai pihenő. Ha a Hidegvölgyi Erdei pihenőtől indulunk, akkor a Tarnai pihenő nagyjából félúton van azon az úton, amelyen eljuthatunk a Csergezán Pál kilátóhoz. Mi ugyan nem mentünk el a kilátóig, de már így is megérte 4-5 km-t sétálni ezért a kilátásért, persze ez pont kapóra jött, hogy ne kelljen továbbsétálnunk és elmondhassuk emiatt a kilátás miatt indultunk el.

Tarnai pihenő
Köszönhetően a szép tavaszi időjárásnak, az odavezető út tiszta sár volt, érdemesebb volt az út menti fűcsomókon sétálni és igyekezni nem beleesni a sártengerbe. Nincs ellenemre a sárfürdő, de csak ha néznem kell és bikinis modellek dagonyáznak benne. 

Érdemesebb volt a száraz a füvön sétálni

Vigyázz! Kész! Dagonyázz!
A télben számomra az a jó, ha havat látok (na persze nem március közepén), viszont hó nélkül túl sok élvezni valót nem látok a télben. Csupasz fák és bokrok, javarészt színtelen természet, néhány szomorú Backstreet Boys szám és máris depresszióba esik az ember. Már-már Photoshoppal is nehéz bármiféle színt kicsikarni a száraz falevelekből, plána borús időben készült képeken. 

Tarnai pihenő

Tarnai pihenő
Szép dolog a 4 évszak, de 1 hónap téllel is meglennénk, ráadásul a márciusi hó úgy hiányzik a D vitamin hiányos embernek, mint eszkimóknak a globális felmelegedés, tehát: Tavasz, gyere!

Tarnai pihenő

Tarnai pihenő

2018. március 4., vasárnap

Befagyott Balaton - 2018.03.03. Siófok, Szántód

Kissé megkésett a tél és február utolsó, március első napjaiban éli ki zordságát, azok után, hogy aránylag enyhe telet tudhatunk a hátunk mögött. A nagy minuszoknak köszönhetően a folyékony halmazállapotú anyagok kikristályosodnak és így megszületik a jég. Mivel a Balaton nagy része víz, ezért képes rá, hogy megfagyjon és jég formájában gyönyöködtesse az embereket. Az első célpont a siófoki kikötő volt, ám olyan tömeg fogadott, mintha a Metallica koncertre gyűlnének az emberek. A szociofotó egy igen impresszív téma, de én jeget akartam látni, nem embereket, ezért továbbálltam.

Siófoki kikötő befagyva
A következő célpont Balatonföldvár kikötője lett volna, viszont útközben nem tudtam megállni a kísértést, amikor a Szántód és Tihany közt járó rév ki volt táblázva. Satufék, jobbkanyar és már a rév felé vezető útra is tévedtem (valahogy Magyarországon úgy vannak kitáblázva a helyek, hogy biztos egy fals utca előtt van a tábla, vagy közvetlen a jó utca előtt, így vagy eltéved az ember, vagy Colin McRae-t meghazudtolva veszi be a kanyart).

Befagyott Balaton jégtáblái
Befagyott Balaton


Annyira megtetszett a rév körüli rész, hogy azt mondtam: innen nem megyek tovább, itt építem fel a jurtámat, itt fogom leélni az életem, földművelésbe és állattartásba kezdek, de ha mégsem, a naplementét és a kékórát azért megvárom.

Befagyott Balaton
Külön szép látványt nyújtott, ahogy a kompoknak fel van törve a jég, mintha csak ők is egy úton mennének az autókhoz hasonlóan. Bár felhős naplemente volt, azért a színeket így is szépen alakította a lemenő Nap.

Befagyott Balaton

Befagyott Balaton
A Balaton vize gyönyörű, nyáron sem lehet rá panasz, de télen kristálytiszta, hiszen nincs telesza..., szóval az emberek nem verik fel a homokot az aljáról.

Befagyott Balaton

Befagyott Balaton
A hattyúk kifejezetten jól mutattak a képeken, és voltak akik kicsalogatták őket a partra, majd kézből "etették" őket, de nem csíptek meg senkit sem.

Hattyú a befagyott Balaton partján
Érdemes télen is meglátogatnunk a Balatont, hiszen befagyva teljesen más képet nyújt, mint nyáron. Viszont aki teheti, az a kisebb városok kikötőit partjait vegye célkeresztbe, ahol a természet jobban érvényesül és nem botlik minden lépésénél emberekbe.

Hattyúk - Befagyott Balaton