2021. február 7., vasárnap

DSLR vagy MILC fényképezőgépet vegyek? Mi a különbség?

 Aki most vágna bele a fotózásba, vagy csak szeretné lecserélni a jelenlegi fényképezőjét, már nem csak azzal a választással néz szembe, hogy milyen márka mellett tegye le a voksát, hanem hogy tükörreflexes, vagy MILC gépet vegyen-e. Aki választás előtt van, vagy egyszerűen csak érdekli őt a technika, nekik próbálok most ezzel a néhány sorral segítséget nyújtani. 


Hogyan működik a MILC rendszer? És hogyan a DSLR?


A DSLR gépeket azért nevezzük tükörreflexes gépeknek, mert van bennük egy tükör, ami alapesetben 45 fokos pozícióban van, és egy pentaprizma segítségével a fotós szeméhez vezeti a fényt. Ez az optikai kereső, így akármikor belenézünk - persze csak ha le van véve az objektívről a kupak -, akkor látni fogjuk, hogy mi van a képben. Ha emellé még be is kapcsoljuk a fényképezőt és exponálunk egyet, akkor a tükör felcsapódik és a fény a szemünk helyett a szenzorra fog vetődni, ami elkészíti a képet. 


DSLR és MILC gép elvi vázlata


Ezzel szemben a MILC gépek esetében a fény már egyből a szenzorra érkezik, ami tovább küldi a képet digitálisan az LCD kijelzőre, vagy a kukucskálóba. Értelemszerűen a kukucskálóban nem egy optikai, hanem ott is egy digitális képet fogunk látni. Mivel a MILC gépek szenzora és kijelzői állandóan be vannak kapcsolva, ezért természetesen több energiát igényelnek. 2-3 akksival azért végig lehet fotózni egy teljes napot, tehát ettől nem kell túlságosan megijedni.


Mi a gyakorlati különbség a két rendszer között?


Ha valaki rákeres a ”DSLR, or MILC” kifejezésre, akkor rengeteg olyan képet lát, ahol a DSLR egy Hulk szerű óriás képződményként van ábrázolva, a MILC gépek pedig jobban hasonlítanak egy szappantartóra. Ezeket a képeket el is kell felejteni, mert hülyeséget mutatnak. Én a fenti ábrámon igyekeztem úgy ábrázolni a DSLR és a MILC gépet is, hogy egymáshoz képest valós legyen a kettő közti különbség. APS-C gép esetén arányaiban nagyobb a különbség, de Full Frames váz esetén ez elég elenyésző. A lenti összehasonlításokat a https://camerasize.com/compact/ oldalon állítottam össze.


Sony A7RIV - Nikon Z6 - Nikon D610: Full Frame kameráknál nem túl nagy a méret különbség


Sokan a méret és a súly miatt váltanak DSLR-ről MILC rendszerre, de csak emiatt, főleg ha valaki Full Frame-s, nem gondolom, hogy megéri. Talàn a Sony esetében a leglátványosabb a méretkülönbség, de ott sok ráment emiatt az ergonómiára. Nikon esetében is nyerünk a Z6/Z7-tel valamennyi súlyt és méretet, viszont ergonómiában nemhogy rosszabb, de még jobb is lett, mint a D610. 


APS-C kamerákonál arányaiban nagyobb a különbség

Képminőségben szinte ugyanaz a két rendszer, azzal a kivétellel, hogy általánosságban elmondható, hogy a MILC gépek újabbak, ezért valamennyivel már fejlettebb szenzort és egyéb elektronikát pakoltak bele, de ember legyen a talpán, aki látja a különbséget. 


A képminőség szinte ugyanaz gyártótól és fajtától függetlenül


A harmadik különbség a fókuszrendszer, ami a kezdeti MILC gépekben sokkal gyengébb volt, mint a DSLR gépekben, de mára már ebben sem lehet túl nagy különbséget tenni. 


A negyedik különbség, hogy a MILC gépekbe (a legtöbbe) tesznek szenzorstabilizátort, ami egyszerűen fantasztikus. Akármilyen obit is használsz, mindig stabilizált lesz a kép, hosszabb záridővel, alacsonyabb ISO-val fogsz tudni fotózni. 


A szenzorstabilizátor miatt extrém lassú záridőt is ki lehet tartani kézből

A következő, amiről fentebb már írtam, hogy a kereső nem optikai, hanem digitális, ami abban jobb, hogy a valós képet látjuk, amit el fog készíteni a fényképező, tehát ha csökkentünk az ISO értéken, akkor sötétebb lesz a kép, ha lassítunk a záridőn, akkor pedig fényesebb lesz. 


Az utolsó - számomra - gyakorlati különbség pedig, hogy a MILC fényképezők nagyon jó hibrid kamerák, ami azt jelenti, hogy profi minőségű videót lehet velük készíteni, persze akkor, ha valaki ért hozzá. 


Mit hoz a jövő, mi lesz a DSLR sorsa? 


Az én álláspontom, hogy a DSLR rendszernek nincs jövője. Amióta fotózok, már az elején megkérdőjeleződött bennem, hogy mi szükség a tükörre, ha a digitális szenzor képét is ki lehet vetíteni az LCD-re. Ez abból a korszakból való technika, amikor még filmes gépek voltak csak, és az alkotónak látnia kellett, hogy mi fog a filmre kerülni exponáláskor. Ennek tudatában is azt mondom, ha valaki most akar elkezdeni fotózni, akkor vegyen egy tükörreflexes gépet és érezze, hogy milyen vele fotózni, milyen érzés, amikor felcsapódik a tükör, kattan a zár (szerintem ez lesz a következő, amit ki fognak vezetni a fényképezőkből) mert 10-20 év múlva ez egy olyan ritkán használt technika lesz, mint ma a filmes gépek. Előrejelzések szerint 2021-ben már több MILC gépet fognak eladni a gyártók, mint trükörreflexest. De ne feledkezzünk meg róla, hogy mit is adott a DSLR a világnak. Egy kiforrott technológiát és olyan lehetőségeket, hogy onnan nehéz - volt - hova tovább lépni. Még ma is rengeteg sajtó és sportfotós használja profi szinten ezeket a gépeket, de eljutottunk oda, hogy a DSLR objektívek és gépek fejlesztése leállt továbbá a fényképezőgép gyártók az erőforrásaikat a MILC rendszerekre fordítják. 


Filmes challenge: ragaszd le az LCD-t és maximum 24 képkockát készíts egy fotózás alkalmával